СРБИЈА БЕЗ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА!

Ово је заједничка иницијатива људи који желе да се системски реши проблем дивљих депонија у Србији.

Од свих проблема чисте животне средине, смеће и нехигијена су највидљивији. Шта год да је разлог – ђубре је наше. Ми га стварамо, а прљавштина и смеће у природи у 21. веку говори о свима нама као народу, говори о нашој Србији. Променимо причу!

Грађани и грађанке имају моћ да створе, поправе или побољшају систем у коме живе! Дивље депоније не смеју да постоје. Тачка.

Упиши се за покретање иницијативе Србија без дивљих депонија!

ШТА ТАЧНО ЖЕЛИМО?

1. Да се дивље депоније у свим градовима са околином попишу и уклоне;

Путем апликације Пријави депонију, која је бесплатна и путем које свако може усликати дивљу депонију и поставити на мапу дивљих депонија Србије, до сада је пријављено преко 2000 загађених тачака! Ако свако да допринос сликањем и постављањем, једноставно се може мапирати где све има депонија у појединачним градовима. Локална комунална предузећа могу уклонити пријављену депонију и означити зеленом бојом да су то учинили, уколико креирају налог на овој апликацији. На овај начин, грађани и грађанке активно помажу у процесу, а надлежне институције јавно промовишу свој рад и напор да се депоније уклоне. Апликацијом не управља државни систем, већ грађански сектор, па је на овај начин системски рад државе и сарадња са грађанима на извесном тесту.

2. Да се свим грађанима омогући сервис прикупљања отпада, односно – да се уведе рад комуналних служби за прикупљање свуда где их тренутно нема;

Тренутно у Србији нису сва насеља покривена мрежом прикупљања отпада. Шта то значи? Јендоставно, ако живите у неком селу у околини Смедерева, рецимо, или у неком другом непокривеном насељу у Србији, камион комуналног предузећа једноставно НИКАДА неће доћи на вашу капију. Да, ви купујете и трошите све што и сви други у Србији, и стварате исту количину смећа, али ако живите на оваквом месту - немате сервис за одношење смећа из вашег домаћинства! Иако плаћате порез, да се разумемо! Шта онда већина ових становника предузима? Сналази се паљењем и бацањем на локалне дивље депоније! (Да не помињемо што се касније новцем грађана те депоније морају багерима уклањати, а многе се никад и не уклоне.) Сматрамо да је сервис за прикупљање комуналног отпада не само обавезан где год има људи широм Србије, већ и да је профитабилан за оног ко га уводи. Стога, не постоји баш ни један разлог да се ово хитно не разреши!

3. Да службе комуналне милиције у свим локалним самоуправама почну ревносније да кажњавају починиоце који бацају смеће на недозвољена места.

Истина је да су многи грађани и грађанке принуђени да смеће одлажу на локлане дивље депоније, али знамо да има и оних који то чине из чисте неодговорности. Како би се несавесни грађани и грађанке преваспитали, морају се више укључити службе комуналне милиције. Према закону, ово и јесте једна од надлежности комунлане милиције, и грађани у свим градовима имају начина да пријаве починиоце. Међутим, комунална милиција треба да ради на решавању проблема и самостлано, по дужности. У једном граду у Србији, где се годишње из буџета издваја око 30 милина динара на уклањање дивљих депонија, у 2021. години комунална милиција није за починиоце овог типа написала ниједну казну! Непостојање чврсте руке? Грађани морају бити та чврста рука.

Подржи иницијативу

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.