Критична маса - за бициклистичке стазе у Смедереву

Ову иницијативу потписују грађани који подржавају изградњу бициклистичких стаза у Смедереву за коју се залаже удружење Урбано зелено 2022.

a) Šta tačno želimo?
Zagovaranje ideje o izgradnji biciklističke staze u industrijskoj zoni (Organizovanje 3 KRITIČNE MASE kako bi se u cilju vršenja pritiska na nadležne mobilisao dovoljno veliki broj aktivista koji bi zagovarali ideju izgradnje biciklističke staze u industrijskoj zoni. 
Neodrživ saobraćaj i nepostojanje adekvatne infrastrukture za kretanje pešaka, biciklista i ostalih ugroženih kategorija. Smederevo je jedan od retkih gradova koji uopšte nema biciklističke staze pa se kompleksan problem saobraćaja u kontekstu bezbednosti, efikasnosti, zdravih životnih navika i zauzeća javnih površina odražava na čitavu zajednicu. Trenutna infrastrukturna rešenja favorizuju motorni saobraćaj i taj model nije održiv zbog sve većeg zagađenja (zagađenje vazduha i zagađenje bukom) i sve veći broj vozila izaziva saobraćajni kolaps.

b) Za šta se borimo?

Želimo transformaciju saobraćaja u Smederevu ka mikro mobilnosti izgradnjom dve biciklističke trase za koje postoji plan (u strateškom dokumentu grada, Planu kvaliteta vazduha).

Ko smo mi:

Naše udruženje "Urbano Zeleno" inspirisano je željom građana da aktivno doprinesu rešavanju ekoloških izazova i unapređenju kvaliteta života u lokalnoj zajednici.
Okupili smo se spontano oko zajedničke vizije - transformacije Smedereva u održivi i zeleni grad budućnosti. Kroz promotivne biciklističke ture kao i volonterske akcije čišćenja i ozelenjavanja grada, animirali smo sugrađane da se uključe i daju svoj doprinos.
Naša misija je podsticanje i zagovaranje održive urbane mobilnosti, pre svega biciklističkog saobraćaja, kao i podizanje svesti o ekologiji i zdravim stilovima života. Svojim aktivnostima želimo da inspirišemo i edukujemo, posebno decu i mlade, i ostvarimo pozitivne promene u lokalnim politikama razvoja grada.
Iako novoosnovani, već smo realizovali nekoliko uspešnih akcija koje su nas učinile prepoznatljivim. Naš tim čini 7 entuzijastičnih i posvećenih članova, uz podršku brojnih volontera iz lokalne zajednice.
Verujemo da promene počinju "odozdo", od nas samih - zato sa optimizmom gledamo u budućnost Smedereva kao zelenijeg i ekološki održivijeg mesta za život. U toj viziji, vaša podrška će nam mnogo značiti.
 

Подржи иницијативу

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.