Уређење Дома културе у Марковцу

Ову иницијативу потписују грађани који подржавају активности Сеоског културног центра Марковац и њихове напоре да се обнови и у потпуности за рад оспособи Дом културе у Марковцу.

1. Ко смо ми? 

Сеоски културни центар Марковац је удружење грађанки и грађана, које је основано 2020. године са идејом да се у селу Марковац поново покрене културни и друштвени живот. Потребу за постојањем културних и уметничких програма прва је препознала Уметничка група Хоп.Ла! из Београда, која је још 2019. године покренула прве позоришне радионице, након чега су се око ове иницијативе окупљали и други мештани и мештанке Марковца, као и симпатизери из шире заједнице, што је утицало на то и да се региструјемо као удружење, али и да континуирано осмишљавамо разноврсне програме. 
Основали смо родно праведну читаоницу “Екатарина Павловић”, названу по првој писменој мештанки Марковца, покренули Дечји клуб-простор где деца узраста од 5 до 15 година могу да учествују у драмским, ликовним, музичким, психолошким, извиђачким и другим радионицама, реадовно одржавамо библиотерапију, развијамо камишибаји позориште, организујемо филмске и књижевне вечери. Тежимо да своје знање делимо, а да идеје ширимо и у другим сеоским срединама.


2. Шта тачно желимо?

Овом иницијативом желимо да покренемо акцију сређивања просторија на спрату Дома културе у Марковцу, које ће се користити за организовање културних и едукативних програма за све мештанке и мештане, као и за све друге људе који редовно учествују у нашим програмима.

3. За шта се боримо?

Боримо се за децентрализацију културе, те наш рад усмеравамо на борбу за доступност културе и уметности у Марковцу, али и у другим сеоским срединама. Боримо се за сеоски Дом културе, чија су врата била затворена више од 20 година. Зато смо током претходних година организовали неколико акција сређивања просторија, а протходне године успешно спровели и акцију прикупљања средстава за изградњу тоалета. Овом иницијативом желимо, не само да средимо просторије које ћемо користити за образовне и културне програме, већ и да подигнемо свест мештана и укључимо заједницу у борбу за очување Дома културе.

Подржи иницијативу

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.