За унапређење дечијих игралишта у Смедереву

Ову петицију потписују грађани који желе да се унапреде игралишта у Смедереву и да се повећа њихов број, као и да постоји надзор да би се спречио вандализам.

Резултати анкете, у којој су учествовали наши драги суграђани, заједно с информацијама прикупљеним од месних заједница путем е-поште и нашим теренским посетама, јасно указују на недостатак адекватних и модерних игралишта у граду. Ова ситуација захтева хитне и свеобухватне мере како бисмо створили боље услове за игру и развој наше деце. Према подацима Републичког завода за статистику из 2022. године, на територији нашег града живи 6.645 деце узраста до 6 година и 7.942 деце узраста од 7 до 14 година. Ови бројеви указују на значајну популацију деце која користи дечија игралишта као свој основни простор за игру и активности у слободно време. Са ограниченим бројем доступних игралишта, постојећа игралишта се брзо троше, нарочито због високог броја корисника. Недостатак нових игралишта додатно погоршава ситуацију. Неопходно је да постојећа игралишта буду редовно и ванредно одржавана како би се продужио њихов животни век и омогућила сигурна игра за сву децу у нашем граду. Као пример добре праксе, можемо се позвати на рад ЈКП "Зеленило-Београд" у Београду, које је основало посебну службу која се стара о безбедности дечијих игралишта у граду. Неопходно је да се предузму додатни кораци, као што је постављање система видео надзора и систематско одржавање, као што је већ случај у другим градовима попут Новог Сада, Крагујевца и Прокупља. Увођењем ових мера, створићемо сигурна и чиста игралишта за децу и заштитити ове драгоцене просторе од вандализма. Осим тога, ове мере ће обезбедити родитељима мир док њихова деца проводе време на игралиштима. Имплементација ових иницијатива за редовно одржавање дечијих игралишта у Смедереву ће унапредити безбедност и квалитет игре деце и допринети дугорочном благостању наше заједнице .

Захтевамо:
1.    Увести систем редовног одржавања и инспекције дечијих игралишта.
2.    Осигурати безбедност дечијих игралишта у Смедереву. Игралишта у Смедереву треба да постану безбеднија и сигурнија тако што ће бити ограђена и опремљена видео камерама како би се спречио вандализам.
3.    Унапредити стање постојећих игралишта, укључујући игралишта у тврђави и на Царини као  и постоjећа игралишта у свим месним заjедницима.
4.    Отворити најмање 5 нових jавних дечијих игралишта сваке године у Смедереву.
5.    Изградити најмање по једно савремено игралиште за децу у свакој месној заједници Смедерева.

Подржи иницијативу

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.