"Мењамо заједно" караван у Кличевцу

У Кличевцу, 24. јула подржали смо организацију “Кличевачки идол”. Ово је једина активна организација у овом месту која се бори за промене. Тамо су нас дочекали представници ове организације Зоран Марковић и Саша Селић и други чланови.

У центру Кличевца поставили смо штанд и точак среће. Овом приликом грађани су наводили бројне проблеме као што су недостатак здравствених институција, мали број лекара, неискоришћавање пољопривредног земљишта, недостатак контејнера, мањак активиста, одлазак младих из села у град, мали број радних места, корупција. Као један од главних проблема често су наводили да су села просто занемарена, да се недовољно улаже у њих, да због тога млади одлазе и остаје већински старије становништво.

Такође, они су углавном знали за ову организацију али су само начелно били упознати са њеним радом. Заједнички смо са грађанима говорили у намери државних органа да изграде регионалну депонију и упитали смо шта они мисле о томе и о утицају исте на животну средину и шта мисле о утицају рада Површинског копа "Дрмно" на становништво и животну средину у Кличевцу и околини.
"Кличевачки идол" је удружење грађана, основано 9. јуна 2017. године са циљем, заштите људских и имовинских права и заштите животне средине становника Кличевца.

Ови циљеви су постављени пре свега због заштите становника и животне средине од штетних утицаја рада Површинског копа "Дрмно", рудника угља лигнита, који је у непосредној близини села.
Прва акција била је спровођење анкете о утицају рада Површинског копа "Дрмно" на становништво и животну средину у Кличевцу и околини. Након тога Удружење "Кличевачки идол" је покренуло више акција како би се негативне последице рада Површинског копа "Дрмно", на становништво и животну средину, биле отклоњене или бар ублажене. И у наредном периоду планови Удружења "Кличевачки идол" су да прати све поступке који утичу на живот и здравље мештана Кличевца и околине, као и на стање животне средине у околини Кличевца и реагује на дешавања која имају штетне последице, како би се спречиле штетне последице по живот и здравље људи а и по стање животне средине.
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.