Мењамо заједно караван у Костолцу

Активистички центар ГРАД и домаћини, друштво Ром Костолац, организовали су 19. јула караван у центру Костолца. Ова иницијатива се залаже за права Рома, социјалну инклузију и запошљавање и едукацију. Промовише хумане вредности сваког човека, разноликост културе и заједнички живот различитих културолошких и етничких заједница на овим просторима.

Наш домаћин испред овог друштва био је Чемаил Морина. Он се активизмом бави више од 10 година, и жели да утиче на друштвене и политичке промене, Ова организација тренутно има сарадњу са организацијом Гиз. Заједно раде на пројекту „Перспектива за младе у руралним срединама“ који има за циљ да младима из ромских заједница пружи вредне вештине, знања и подршку за њихов лични и професионални развој. Препознајуц́и изазове са којима се суочавају угрожене породице, Удружење Рома Костолац активно додељује грађевински материјал у сарадњи са градском управом. Ова иницијатива има за циљ побољшање услова живота и стварање сигурнијег окружења за оне којима је потребна.

Поред тога, представник овог удружења игра кључну улогу као фасилитатор у Romacted програму. Кроз овај програм спроводе различите акције јавног заступања у циљу подизања свести о правима и потребама ромске заједнице. Ове акције укључују организовање кампања, радионица и иницијатива за ангажовање заинтересованих страна и промовисање позитивних промена.

Грађани Костолца су уз помоћ нашег точка среће током ове акције детектовали су друштвене проблеме и номиновали решења. Свесни су проблема са којима се суочава Ромска популација. Костолчани су између осталог, били заинтересовани и за туризам и проблеме који се тичу неискоришћеног ресурса – Дунава. Плажа је несређена, нема смештаја, на јавним местима се гомила смеће. Такође, сматрају да су друштвене мреже и такав начин оглашавања битни да се њихов град промовише. Залажу се и за више паркова и игралишта, за почетак желе да се из градског парка склони пруга која смета и која се не користи деценијама уназад. Костолчани су, такође, нагласили да су пензионери и њихови проблеми један од приоритета – људи после шездесете године скоро да немају никакве организоване активности. За почетак би требало основати клуб пензионера с устаљеним програмом, а затим организовати и неке бесплатне курсеве, лагане спортске активности и подићи свест пензионера о важности окупљања.
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.