Мењамо заједно караван у Малом Црнићу

У сусрет јарком летњем дану, 27. јула, наш активистички караван "Мењамо заједно" је стигао у Мало Црниће. У тренутку нашег доласка, срдачно су нас дочекали чланови Асоцијације за развој општине Мало Црниће – Горан Стокић и Милан Станковић, који су с поносом представљали своју организацију.

У центру пажње био је шарени "Точак среће" који је постављен као симболичан начин да грађани окрену коло и укажу на проблеме с којима се њихова заједница суочава, као и потенцијална решења. Са осмесима на лицима и озбиљношћу у очима, грађани су прилазили точку с нестрпљењем, спремни да покажу на кључне изазове које желе превазићи заједно. 

Грађани овог места највише су били незадовољни положајем пензионера и недовољним улагањем у сектор пољопривреде.Међутим, догађај није био само прилика да грађани изразе своје забринутости, већ и платформа за конструктиван дијалог. Током разговора, осим што смо расправљали о проблемима, имали смо прилику да разговарамо и о самој Асоцијацији за развој општине Мало Црниће. Основана 2005. године, ова организација је светионик промена у заједници. Њихова мисија је потакнути грађане да преузму иницијативу у обликовању догађаја у својој средини.

Осим тога, фокусирани су на очување природе и подизање еколошке свести међу грађанима. Њихови пројекти попут "Развој услуга социјалне заштите", у партнерству са Центром за социјални рад Мало Црниће, или едукативни пројекат "Чистоћа је пола здравља", спроведен у основним школама широм Браничевског округа, јасно су показивали њихову посвећеност свеобухватном напретку.
Посебно импресиван био је пројекат "Мобилна школа интернета за пољопривреднике", који је имао за циљ образовати пољопривреднике о коришћењу интернета у оптимизацији управљања газдинствима. Додатно, оснивање подручне канцеларије за рурални развој 2008. године илуструје њихову дугорочну преданост и константну еволуцију.

Укупно гледано, наш активистички караван "Мењамо заједно" је унео свежу енергију и ентузијазам у Мало Црниће. Интеракција са грађанима и подршка Асоцијацији за развој општине Мало Црниће су нас подсетили да је стварање позитивних промена суштинска дужност сваког од нас. 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.