Мењамо заједно караван у Петровцу на Млави

У четвртак, 20. јула 2023. караван Мењамо заједно је подржао иницијативу Млавска војска из Петровца на Млави. Двадесетог јула је био заказан протест Петровац на Млави против насиља, а уједно је тог дана био вашар, те је велики број људи био присутан.

На централном градском тргу се окупио велики број грађана, који су радо прилазили да заврсте точак и предоче нам проблеме у заједници које су детектовали. Највише су били вољни да причају о еколошким проблемима и лошој политичкој сцени тренутно.

Млавска војска је неформлна група грађана који су се спонтано мобилисали 2018. године да се супротставе штетним пројектима који угрожавају природу у сливу реке Млаве. Млавска војска сарађује са актерима у земљи и иностранству који се баве проблемима у очувању природних ресурса и заштити истих од непланске експлоатације.

Тренутно су највише фокусирани на проблем отварања  рудника злата на обронцима Хомољских планина, које су својеврсно природно добро наше земље и једна од малобројних оаза још нетакнуте природе. Инвеститор је већ започео с тест-бушењима, па на ширем подручју има преко 150 бушотина, које личе на базене мале површине, али велике дубине. Бушотине су често неадекватно обезбеђене, после тестирања остају смеће, делови ограде и механизације, цеви, прљава вода, блато, трагови багера и камиона. Ова вода загађује реку Млаву и у њој се налазе хемикалије које су опасне по живот.
Ово стање довело је до тога да је неколико села остало без пијаће воде, због повишених вредности цијанида, алуминијума и тешких метала. Узорке воде студенти из овог краја односе на Хемијски факултет у Београду и редовно добијају информације.

Такође, информисали смо грађане о њиховој намери оснивања „Еко-штаба“ односно жеље да се и млади људи укључе у еколошку причу. Еко штаб биће база младих људи који су фокусирају на еколошке теме.

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.