Мењамо заједно караван у Смедеревској Паланци

У Смедеревској Паланци, 25. јула подржали смо удружење грађана „Сачувајмо природу Кудречког језера“. Дочекала нас је је Јелена Симић, дипломирана социјална радница и представница ове организације.

Чланови наше организације и чланове организације „Сачувајмо природу Кудречког језера“ заједнички су одржали овај караван који представља интерактивно-едукативни начин да људи науче шта је активизам и како да се активирају ради решавања својих локалних проблема. Караван је одржан у центру града код фонтане.

Грађани Смедеревске Паланке именовали су бројне локалне проблеме, као што су лош положај младих, пензионера, недостатак културних, спортских садржаја, лоши путеви, корупција, и били су врло креативни при навођењу потенцијалних решења. Грађане смо питали и да ли су упознати са проблемима везаним за Кудречко језеро и њихова упознатост је била само делимична. Затим смо им детаљније објаснили више о овим проблемима и показали слике. Врло често су грађани били запањени зашто и како је могуће да се ово дешава у њиховом блиском окружењу, а да нико од државних органа не реагује и не чини ништа ради санације истих. 

Језера „ Кудреч 1“ и „Кудреч 2“ су вештачке акумулације, настале 1965 године, а 1966 године и порибљене. Годинама су биле место где се могло у миру пецати, а због изузетне чистоће и пливати. Међутим, дошле су неке нове генерације „богаташа инвеститора“, које су овде виделе прилику да зараде, а у општинским институцијама нашли политичаре - савезнике, како би своју замисао остварили.
Истовремено се испред хотела почео градити базен у језеру, а испуштање воде је некако ишло на руку власнику или закупцу хотела. На пријаве да се нелегално гради базен, није реаговала локална грађевинска инспекција.

Дивља и неконтролисана градња на језеру се наставља, Паланчани немају ниједно место за мир и одмор, због буке из локала, смећа које остаје за „гостима“, а чистоћа воде је прилично ослабила у квалитету. Појавиле су се велике количине алги, којих пре није било, а због истих рибе остају без кисеоника. Тиме се знатно умањио рибљи фонд, и нанета је штета и риболовцима, који уредно плаћају своје дозволе.

Дошли су и до  сазнања да је неким „инвеститорима“ жеља да посеку и шумицу, која је обележје језера Кудреч 1. Шума се налази на парцели 258 и обележена је као шума треће класе. Уколико до овога дође, Паланчани неће више имати свој мали парк природе, већ „Златиборску трагедију“.
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.