Отварање дигиталне изложбе „Прича у коду“

У недељу 24.12.2023. спровела се акција чишћења и отварање дигиталне изложбе „Прича у коду“. Активисти удружења КЦ Талас су се у 12 часова окупили испред Музеја и кренули у акцију чишћења десет споменика.

Споменици су селектовани по томе колико су они очувани. Рута је кренула од споменика жртвама експлозије 5. јуна. Наставила се све до Селетовог атељеа, који је био последњи део руте. Активисти су споменике очистили и након тога је уследило представљање приче о том споменику као и аудио садржаја који су снимили студенти глуме са Академије уметности у Новом Саду.


Акција је укључила велики број младих људи. Циљ иницијативе јесте приближавање идеје о локалном културном садржају младима. Даљи планови иницијативе јесу приближавање локалног културног наслеђа младима у локалној заједници. КЦ Талас то планира да уради у сарадњи са Архивом и Заводом за заштиту споменика, са којима је већ успоставио контакт.

Важност иницијативе се огледа у томе што је већи број људи схватио који су проблеми града када је реч о културном наслеђу. Нерешена правно-имовинска питања (кућа Бранислава Нушића) до потпуног занемаривања (Грчка рупа, кућа Димитрија Давидовића). Медији попут Н1, Политике, Лукс Радија, Нашег гласа су пренели „Причу у коду“ и на тај начин допринели да што већи број људи чује за иницијативу КЦ Талас-а.
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.