Успешна активистичка прича – Активирај се!

Проблем који су активисти из Друштва Ром Костолац уочили јесте летаргија младих Рома у заједници и недостатак активизма међу младима у Костолцу и Смедереву. Велики број младих у региону није упознат са појмом активизма, нема искуства са волонтерским радом, а није ни знао да постоје невладине организације.

Покретачка идеја ових младих активиста  била је организовање едукативних радионица за младе у Костолцу и Смедереву ради подизања свести о активизму и мотивисања младих да се укључе у друштвене процесе, као и да се информишу о својим грађанским правима и да се сруше одређени стереотипи које друштво има о активистима.
Прва радионица била је посвећена људским правима, док је друга радионица имала за циљ да оснажи младе да активно доприносе друштвеним променама кроз учешће у процесима доношења одлука. Преостале радионице су биле усмерене на стицање практичних вештина везаних за управљање пројектима, лидерство и тимски рад, што је омогућило полазницима да буду инспирисани за активно учешће у локалним иницијативама. Завршни догађај овог мини-пројекта инспирисао је учеснике на динамичну дискусију након гледања едукативног филма о активизму.
Пројекат „Активирај се!“ оснажио је младе (Роме) у заједници да активно учествују у друштвеним променама. На овим обукама је учествовало преко 50 младих људи, а преко 100 њих је информисано путем друштвених мрежа. Кроз радионице посвећене људским правима, учешћу у процесима доношења одлука, стицању вештина у пројектном циклусу, развоју лидерских вештина и промоцији тимског рада, пројекат је успешно подстакао учеснике да се активно укључе у локалне иницијативе. На овај начин су млади из локалне заједнице добили – за своју заједницу – иновативан приступ учењу о грађанским правима, а инспирисани и умрежени да делују у неким будућим акцијама. 
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.