Успешна активистичка прича – Урбано зелено 2022

Смедерево је један од ретких градова који уопште нема бициклистичке стазе, па комплексан проблем саобраћаја у контексту безбедности, ефикасности, здравих животних навика и заузетости јавних површина погађа читаву заједницу. Постојећа инфраструктурна решења фаворизују моторизовани саобраћај и тај модел није одржив због све већег загађења (загађење ваздуха и буке) и све већег броја возила која изазивају колапс у саобраћају.

Ова иницијатива је проширила своје активности на детаљније истраживање локалних политика и стратегија које прате тему изградње бициклистичких стаза у Смедереву, као и на три критичне масе (јавни бициклистички догађај) који је окупио рекордан број бициклиста свих генерација. Током критичне масе бициклисти се возе заједно кроз град како би скренули пажњу на потребу за бициклистичком инфраструктуром.
Организоване су и акције прикупљања потписа грађана кроз петицију и перформанс којим су представили циљеве иницијативе надлежним органима. Преко 75 људи је учествовало у критичним масама, а преко 100 људи је подржало петицију, а ова тема је постала једна од најпопуларнијих у заједници.
Иницијатива је омогућила да грађани постану свесни значаја микромобилности и потребе за бициклистичком инфраструктуром, што ће допринети трансформацији саобраћаја и подржало здраве животне навике у заједници. Поред тога, по први пут је једно удружење заједно са грађанима поднело званичну иницијативу за реализацију планова бициклистичке стазе који већ постоје у стратешким документима града.
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.