Враново чисти пут ка одрживој будућности: Акција Смеће у вреће у пуном захвату

Акција "Смеће у вреће" коју спроводи активистичко удружење КУД Враново има за циљ трансформацију села Враново у еколошки одговорну заједницу без дивљих депонија. Иницијатива је започета у октобру 2023. године када су активисти удружења, у сарадњи са порталом SDcafe, снимили материјал за документарни еколошки филм. У оквиру пројекта, активисти су посетили све локације у селу где су присутне дивље депоније, снимивши материјал неопходан за документарни филм.

Једна од кључних активности била је акција чишћења мањих дивљих депонија у Вранову, која је одржана 4. децембра. Учествовало је 13 грађана, а ЈКП “Зеленило и гробља” Смедерево је уступило два камиона и утоваривач. Ова акција је резултирала делимичном санацијом дивље депоније код циглане и потпуним чишћењем простора око поште и Дома културе у Вранову.

Премијера документарног филма "Смеће у вреће - за Враново без дивљих депонија" одржана је 22. децембра у ОШ „Доситеј Обрадовић“. Филм истражује изазове са којима се суочава Враново због неадекватног одлагања смећа, пружајући увид у напоре грађана да створе одрживо окружење. Након премијере, одржана је трибина на тему увођења комуналне инфраструктуре и управљања комуналним отпадом.

Додатно, 25. децембра, приказана је премијерна пројекција еколошког анимираног филма "Смеће у вреће" за децу. Овај филм је праћен еколошком радионицом коју су извели ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Вранову, ангажујући око 20-ак детета.

Ове активности имају за циљ подизање свести о значају очувања животне средине, спречавање загађења ваздуха, воде и земљишта, те стварање еколошки одговорне заједнице. КУД Враново наставља са пројектима и иницијативама како би Враново постало пример одрживог развоја и живота без дивљих депонија.
 

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.