Завршно акивистичко дружење - Мењамо заједно

Активистички центар ГРАД је последњих годину дана посвећен јачању активизма у регионима Подунавље и Браничево. Овај регион до сада није имао развијену грађанску сцену, слабо је развијен цивилни сеkтор, а грађанске акције биле су спорадичне, несистемске, неумрежене, а активни грађани нису имали потребна знања која би им помогла да делују.

У току претходне године, мапирано је преко 30 иницијатива у 11 градова ова два округа, одржано преко 60 састанака у ГРАД-у и у местима одакле су иницијативе.
Иницијативе су мапиране веома темељно, према више различитих критеријума. Бирани су активни грађани, групе и организације, људи са визијом бољег места у коме живе и идејама које померају границе.
Различите акције ових иницијатива подржане су  активистичким караванима који су се током лета одржали у 10 градова и окупили преко 300 грађана. Ови каравани били су инспирација за све активисте – јер су на лицу места, у разговору с грађанима, могли да чују како сви они виде своје место и шта желе да буде боље, а у исто време едуковали су грађане о активизму и заинтересовали их да и сами постану активни појединци у свом друштву.
На конкурсу “Мењамо заједно” преко 20 иницијатива послало је пријаве с идејама за боље место. Седам иницијатива, победиле су на овом конкурсу и добиле су финансијску и менторску подршку активистичког центра ГРАД.
На пет тренинга у ГРАД-у, идеје ових иницијатива су, уз помоћ ментора, прерасле у озбиљне пројекте који су више него успешно спроведени и резултати њихових акција су итекако видљиви, што на терену, на друштвеним мрежама, онлине и штампаним медијима и, наравно, на сајту мењамозаједно.рс,
Током конференције, иницијативе су представиле свој рад, акције, изазове с којима су се суочавали и планове за будуће акције.
Активистички центар ГРАД наставиће да и у овој години подржава активисте у региону, а у наредном периоду биће више речи о томе.

САЗНАЈТЕ ПРВИ!

Уколико желите да уштедите своје време и да увек будете правовремено информисани о инцијативама, пријавите се на мејлинг листу.

Message sent.